Fettsuging

Ved en fettsuging fjernes lokalt fett fra områder på kroppen hvor trening og kosthold alene ikke klarer å fjerne fettet.

Pris fettsuging
Fra 29 000
Operasjonstid
1-3 timer
Narkose
Ja
Tid på klinikken
3-5 timer
Tilbake på jobb
3-7 dager
Når kan jeg trene igjen?
Etter 4-6 uker
Kompresjonstøy
Kompresjonsplagget skal brukes døgnet rundt i 4 uker, så på dagtid i 2 uker
Arr
Det er få arr etter en ren fettsuging, de er vanligvis lite synlige og er ca 3-4 mm store
Endelig resultat
6-12 måneder

Hva er fettsuging?

Fettsuging, også kjent som liposkulptur eller liposuksjon, er en kirurgisk prosedyre som brukes til å permanent fjerne uønsket fett fra kroppen. Fettsuging er ofte brukt for å forme og tone kroppen, spesielt i områder som mage, hofter, lår, armer og hake. Ved fettsuging formes kroppen ved hjelp av spesielle typer hule instrumenter (kanyler) tilkoblet vakuum, hvor reduksjon av underhudsfettet lokalisert til utvalgte områder er målet. Prosedyren er best egnet for de som har relativt god helse, nær normal vekt og ønsker å fjerne små mengder overflødig fett som ikke har respondert godt på kosthold og mosjon. Resultatet av en fettsuging er varig.

Fettsuging hjelper mot

  • Overskuddsfett på mage (utføres ofte i kombinasjon med bukplastikk)
  • Tunge og store bryst (brystreduksjon)
  • Fremtredende pubis
  • Overskuddsfett på rygg
  • Overskuddsfett på overarmer
  • Overskuddsfett under hake
  • Overskuddsfett på kinn
  • Utbulende lår på utsiden
  • Gnissing av lår på innsiden
  • Overskuddsfett på innside knær
  • Overskuddsfett på legger
  • Brystutvikling hos menn (gynekomasti)

 

Har du spørsmål om permanent fettfjerning eller annen plastisk kirurgi? Vi på Akademikliniken i Oslo står klare til å hjelpe deg.

Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo. Vi har både kvinnelige og mannlige plastikkirurger.

 

Kroppens utseende og proporsjoner er i stor grad genetisk bestemt, og gjennom generasjoner kan man ofte gjenfinne typiske trekk som går i arv. Underhudsfettet vil variere i tykkelse i de forskjellige kroppsregionene og denne variasjonen er en avgjørende faktor for hvordan kroppens utseende og konturer fremstår. Det er opplagt at trening og eventuell vektreduksjon vil påvirke kroppens utseende ved at overflødig fett reduseres, eller at det underliggende volumet av musklene øker. Fokusert styrketrening mot utvalgte muskelgrupper vil resultere i muskelvekst hvor man spesifikt kan forme ulike kroppsregioner.

Når det derimot gjelder fettansamlinger, finnes det dessverre ingen tilsvarende mulighet for å oppnå spesifikk reduksjon av lokale fettlagre. Ved slanking vil mesteparten av vektreduksjonen utgjøres av at fettlagrene reduseres, men mange opplever at fettansamlingene over typiske problemområder i mindre grad påvirkes. Dette gjenstridige fettet (på engelsk «stubborn fat») er et typisk utgangspunkt for at pasienter ønsker fettsuging. Fettsuging er en permanent fjerning av uønsket fett i disse områdene, og ved å fjerne fettcellene vil man oppnå en varig endring i kroppens proporsjoner.

 

Hvem egner seg for fettsuging?

Best egnet for fettsuging er pasienter med god hudkvalitet og utvalgte problemområder med fettansamlinger de ønsker å redusere. Typiske områder er fettansamlinger på midjer/hofter, mage eller lår. Ved fettsuging er det avgjørende at huden trekker seg tilstrekkelig sammen når fett-volumet er redusert. Dersom huden er tynn eller strukket vil fettsugingen skape et hudoverskudd da hudens elastisitet er begrenset. Som kjent vil hudens elastisitet og evne til å trekke seg sammen reduseres med økende alder.

Derfor vil eldre pasienter sjeldnere være gode kandidater for fettsuging enn yngre pasienter. Ved tilfeller med redusert hudkvalitet (for eksempel mageregionen etter gjennomgått svangerskap) er det vanlig å kombinere fettsugingen med en hudoppstramming hvor hudoverskuddet fjernes (bukplastikk). Der hvor hudtykkelsen er god, som for eksempel midje og rygg, vil fettsuging i de fleste tilfeller gi et godt resultat ettersom huden har god evne til sammentrekning på tross av økende alder. Derimot vil den tynnere huden på armer og innside lår oftere kunne skape problemer med hudoverskudd og fettsuging må eventuelt kombineres med samtidig hudoppstramming (armplastikk/lårplastikk).

Hos pasienter med uttalt grad av overvekt vil fettmengden være såpass betydelig at fettsuging ikke egner seg, og eventuelle forsøk på fettsuging vil oftest gi dårlige resultater og svært høy risiko for komplikasjoner. Det er derfor ønskelig at BMI-verdien er mindre enn 30 før fettsuging er aktuelt.

Slik foregår fettsuging

Fettsuging gjennomføres i full narkose. Før operasjonen vil kirurgen i samtale med pasienten legge en plan for behandlingen hvor nøyaktig markering av områdene som skal fettsuges med avgrensinger, overganger og individuelle forhold er viktige momenter. Operasjonen begynner med at en blanding av væske iblandet medisiner som skal redusere smerte og blødning fra det behandlede området sprøytes inn i fettvevet.

Deretter vil kirurgen nøye og systematisk fjerne fettvevet med 3-5 mm tykke hule instrumenter tilkoblet vakuumsug. Da fettsuging er en kroppsformende operasjon, er det viktig å sørge for jevne overganger mot ikke-fettsugde områder, samt tilstrebe et harmonisk estetisk resultat med størst mulig grad av symmetri. Det er også viktig at man unngår uregelmessigheter i områdene som er fettsugd. Selv om den kirurgiske teknikken tilsynelatende kan virke enkel, er det formskapende aspektet ved behandlingen krevende og forutsetter at kirurgen har lang erfaring med inngrepet.

Får jeg arr etter fettsuging?

Det er svært lite arr forbundet med fettsuging. Arrene vil typiske være 4-5 mm smale bleke streker der hvor fettsugingsinstrumentet passerer gjennom huden. De vil så langt det går plasseres der de er lette å skjule, for eksempel under trusekanten/bh. Man kan trygt være utildekket uten å risikere at synlige arr avslører at man har gjennomført fettsuging.

Hva er BMI

BMI er en forkortelse for body mass indeks og består en tallverdi som angir personens kroppsvekt i forhold til høyde. Verdien er hos de fleste et godt mål på mengden av kroppsfett, hvor økende verdi angir økende fettmengde.  Normalvekt er definert som BMI-verdi i området 18,5-25, mens verdier fra 25 til 30 er definert som overvekt. BMI-verdi fra 30 og oppover er definert som fedme.  Du kan enkelt regne ut din BMI-verdi ved å dele kroppsvekt (kg), på høyden (m) ganget med seg selv (kroppsvekt/høyde2).

 

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon om fettsuging hos en av våre spesialister i plastisk kirurgi.
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo.

FAQ

Hvor lenge varer effekten av fettsuging?

Fettceller som er fjernet kommer aldri tilbake, men gjenværende fettceller i kroppen kan utvide seg og skape uregelmessigheter. Dette skjer utelukkende dersom pasienten går opp i vekt etter inngrepet. Dette innebærer en sjanse for at nye fettansamlinger dannes dersom man ikke holder en stabil vekt. Beste måten å unngå dette på er å gjøre operasjonen i en fase der du har en livsstil med bra kost og jevnlig mosjon som er tilpasset ditt behov, ønske og motivasjon.

Kan fettsuging kombineres med andre inngrep?

Fettsuging kan kombineres med andre inngrep som for eksempel BBL, brystforstørrelse, fettransplantasjon til ansikt og bukplastikk. Hvilken form av kombinasjonsinngrep du kan gjøre, prater du om med din kirurg under konsultasjonen.

Områder å fettsuge

Fettsuging av hake

Det er vanlig med fettansamlingar eller ekstra hud i hake- og halsregionen, en såkalt dobbelthake. For de som ønsker seg et tydeligere kjeveparti vil fettsuging av haken være en god løsning. Inngrepet gir varige resultater og beholder ditt naturlige utseende.

Inngrepet utføres vanligvis under narkose hos oss. Det gjøres et lite 4 mm langt innstikk under haken og et bak hvert øre. Deretter suges fettansamlingen ut fra tre ulike hold ved hjelp av tynne kanyler. Fettsuging av hals og hake gir et varig resultat, og er den mest nøyaktige måten å redusere fettansamlinger under haken på.

Fettsuging av lår

Det er mange som ikke får trent bort overflødig fett på innsiden og utsiden av lårene, uansett øvelser og livsstil. Ekstra fett på utsiden av lår gir i mange tilfeller utbulende lår som skiller seg ut fra hoftene.

Ekstra ansamling av fett på innsiden av lår fører ofte til gnissing mellom lårene som gir sår og ubehag. Gjennom fettsuging av lårene kan man oppnå bedre proporsjoner til kroppen og forhindre gnissing. I de fleste tilfeller kombineres fettsuging av lår med fettsuging av knær for å oppnå en mer naturlig overgang og utseende.

Fettsuging av knær, overarmer, hofte og midje

Fettsuging av knær

Fettsuging av knær gjøres på innsiden av kneet. I noen tilfeller er det en fettansamling som skaper en ujevn overgang mellom lår og legger. Huden trekker seg som regel fint sammen og etterlater svært sjeldent løs hud. I de fleste tilfeller kombineres fettsuging av knær med fettsuging av innsidene på lår.

Fettsuging av overarmer

Fettsuging av armer gjennomføres i full narkose. Hudens elastisitet skiller seg på ulike kroppsdeler, noe som innebærer at forutsetningene for kun en fettsuging avtar med tiden. Innerarmene har dårligere forutsetninger enn for eksempel leggene, derav kan det være behov for både hudstramming og fettsuging i dette området.

Fettsuging av hofter og midje

Fettsuging av hofter/flanker og midje er ofte trygge inngrep hvor huden som regel er elastisk og trekker seg fint sammen. Dette avhenger selvfølgelig av alder, arvelige faktorer og ens livsstil. Disse områdene er vanlig å forme enten alene eller i kombinasjon med fettsuging av rygg, mage eller bukplastikk.

Fettsuging av mage

Fettsuging av mage er et alternativ for å fjerne magefett/bukfett når kosthold og trening ikke gir ønskede resultater. Det er ofte ikke behov for å fjerne hud ved behandling av fettansamlinger som finnes fra navlen og nedover. Her trekker huden seg ofte pent sammen, dersom huden har god kvalitet.

Huden over navlen er ikke like elastisk, men med våre moderne teknikker oppnår vi gode resultater uten å kombinere fettsuging med hudplastikk. I tilfeller med mye overflødig hud reduseres sannsynligheten for at huden klarer å trekke seg nok sammen, og da burde man vurdere bukplastikk.

Fettsuging av rygg

Overflødig fett på ryggen merkes ofte fra ryggmargen og ut til sidene på brystet, rett ved BH-kanten på kvinner. Fettsuging av rygg er et trygt inngrep og gir gode resultater. Det er som regel bedre hudkvalitet på ryggen enn magen, noe som gjør at huden har lettere for å trekke seg sammen.

I tilfeller med store fettansamlinger som kan gi løs hud ved fettsuging, kan ryggløft være et alternativ. Ryggløft er mer vanlig ved svært store vektreduksjoner, men dagens moderne figurformingsteknikker har redusert behovet for å utføre ryggløft betraktelig.  Fettsuging av rygg kan kombineres med fettsuging av mage og midje, ryggløft, bukplastikk og fettransplantasjon til rumpe (BBL).

Fettsuging av mons pubis

Mons pubis, også kalt venusberget, er det hårkledte hudområdet som ligger mellom magen og kjønnsorganet. Området buler litt ut pga av underliggende fett. I tilfeller med større fettansamlinger eller hudoverskudd blir området veldig fremtredende. Årsaker til dette kan være blant annet overvekt, vektvariasjoner og flere fødsler. En fettsuging av pubis kan være et godt alternativ for å gjøre området mindre fremtredende. Fettsuging av pubis kombineres ofte med bukplastikk som fjerner løs hud og overskuddsfett på magen. Under bukplastikken kan pubisområdet bli både strammet oppover og fettsugd.

Før operasjonen

  • Huden må være fri for urenheter, eksem eller sår før operasjonen gjennomføres.
  • Enkelte medikamenter kan øke blødningsrisiko og må derfor unngås de siste to ukene før inngrepet. Kan du ikke slutte med disse medikamentene, kan vi dessverre ikke tilby operasjonen på grunn av for høy risiko.
  • Før du møter opp skal du også ha tatt en grundig kroppsvask.
  • Da operasjonen foregår i lokalbedøvelse og narkose, må du også møte opp fastende. Dette betyr at du ikke skal spise fast føde når det er seks timer eller mindre til operasjonen. Herunder gjelder også røyk, snus, tyggegummi o.l. Saft, vann, te og kaffe uten melk kan drikkes inntil to timer før.
  • Du forbereder deg best før operasjonen ved å holde deg i form og finne ut så mye som mulig om hva som gjelder før, under og etter operasjonen. Gjør et opphold med røyking og alkohol og kontroller høyt blodtrykk.

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

På operasjonsdagen

Kirurger på Akademikliniken

Sett deg godt inn i informasjonen som du har fått om forberedelser, rutiner, tiden etter og eventuelle komplikasjoner.

Hva skjer etter en operasjon?

Etter operasjonen blir du værende på Akademiklinikens pleieavdeling i tre til seks timer for pleie. Ved en større fettsuging blir du over natten.

På operasjonsdagen får du en elastisk hofteholder, støttestrømper eller hakebandasje, som fungerer som en støttebandasje i løpet av de første ukene etter operasjonen.

Avhengig av omfanget av fettsugingen er pasienter vanligvis i stand til å gå tilbake til arbeidet mellom to dager til to uker. Et kompresjonsplagg, som lett kan fjernes av pasienten, brukes i to til fire uker.

Det er viktig å lytte til kroppen etter en slik operasjon. Vi anbefaler at du avstår fra trening og andre fysiske aktiviteter, men gjerne går en roligere spasertur. Dette for best mulig resultat i ettertid.

Fettsuging risiko og sikkerhetsinformasjon

Beslutningen om å ta plastisk kirurgi er ytterst personlig. Du må bestemme om du oppnår det du vil, og om risikoen og mulige komplikasjoner av fettsuging er akseptable.

Du vil bli bedt om å signere samtykkeerklæring for å sikre at du fullt ut forstår prosedyren og eventuelle risikoer og mulige komplikasjoner.

Risiko og komplikasjoner

  • anestesi risiko (vi utfører standard Anestesi prosedyre)
  • blåmerker og hevelser
  • endring i hudens følsomhet som kan vedvare
  • skade på dypere strukturer som nerver, blodårer, muskler, lunger og abdominal organer
  • dyp venetrombose, hjerte- og lungekomplikasjoner
  • væskeopphopning
  • infeksjon
  • regelmessige konturer eller asymmetrier
  • uregelmessig pigmentering
  • behov for revisjon kirurgi
  • vedvarende hevelse
  • dårlig sårtilheling
  • løs hud, forverring av cellulitter
  • brannskade eller varmeskader fra ultralyd med ultralyd-assistert

Den første konsultasjonen

Den første konsultasjonen handler om å lytte til dine behov, ønsker og forventninger og sørge for at du har riktig informasjon og svar på det du måtte lure på. Du får blant annet informasjon om hvilke behandlinger som imøtekommer resultatet du ønsker, og hvilke forbedringer du kan forvente deg.

Før- og etterbilder – fettsuging

I henhold til markedsføringsloven er det ikke lov å vise før- og etterbilder av plastikkirurgiske inngrep. Altså kan vi ikke vise bilder tatt før inngrepet med resultatene etterpå. Du kan under den uforpliktende konsultasjonen hos plastikkirurg se før- og etter bilder hvor du har muligheten til å vurdere kirurgens estetikk og håndverk i tillegg til å få en forståelse av hva inngrepet innebærer.

Utsettelse av operasjonen

Er du forkjølet, hoster, har feber eller mistanke om smitte, må du ringe oss slik at slik at vi kan vurdere om operasjonen må utsettes og en annen kan få din operasjonstid. Vi vil da trenge en legeerklæring fra din fastlege. Vi vil også vurdere hvorvidt en antibiotikakur eventuelt kan startes. Se øvrige betingelser for avbestilling i «Pasientavtale ved operasjon».

Receptionisten välkomnar till Akademikliniken Skin Center Mariatorget

Hva er inkludert i prisen?

Hos Akademikliniken er observasjon etter operasjonen inkludert i prisen. Du blir fulgt opp av sykepleier som passer godt på deg og sørger for riktig smertelindring. Dette reduserer også risiko for komplikasjoner som blodpropp og blødning betraktelig.  Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg og ivaretatt i tiden etter operasjonen, derfor er det ingen begrensning for antall kontroller hos sykepleier den første tiden. Derimot er det én etterkontroll hos kirurgen din. Skulle det være behov for små korreksjon vil du sammen med kirurgen kunne bli enig om rammer for videre løp.