Hva er fettsuging?
Fettsuging, også kjent som liposkulptur eller liposuksjon, er en kirurgisk prosedyre som brukes til å permanent fjerne uønsket fett fra kroppen. Fettsuging er ofte brukt for å forme og tone kroppen, spesielt i områder som mage, hofter, lår, armer og hake. Ved fettsuging formes kroppen ved hjelp av spesielle typer hule instrumenter (kanyler) tilkoblet vakuum, hvor reduksjon av underhudsfettet lokalisert til utvalgte områder er målet. Prosedyren er best egnet for de som har relativt god helse, nær normal vekt og ønsker å fjerne små mengder overflødig fett som ikke har respondert godt på kosthold og mosjon. Resultatet av en fettsuging er varig.
Fettsuging hjelper mot
- Overskuddsfett på mage (utføres ofte i kombinasjon med bukplastikk)
- Tunge og store bryst (brystreduksjon)
- Fremtredende pubis
- Overskuddsfett på rygg
- Overskuddsfett på overarmer
- Overskuddsfett under hake
- Overskuddsfett på kinn
- Utbulende lår på utsiden
- Gnissing av lår på innsiden
- Overskuddsfett på innside knær
- Overskuddsfett på legger
- Brystutvikling hos menn (gynekomasti)
Har du spørsmål om permanent fettfjerning eller annen plastisk kirurgi? Vi på Akademikliniken i Oslo står klare til å hjelpe deg.
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo. Vi har både kvinnelige og mannlige plastikkirurger.
Kroppens utseende og proporsjoner er i stor grad genetisk bestemt, og gjennom generasjoner kan man ofte gjenfinne typiske trekk som går i arv. Underhudsfettet vil variere i tykkelse i de forskjellige kroppsregionene og denne variasjonen er en avgjørende faktor for hvordan kroppens utseende og konturer fremstår. Det er opplagt at trening og eventuell vektreduksjon vil påvirke kroppens utseende ved at overflødig fett reduseres, eller at det underliggende volumet av musklene øker. Fokusert styrketrening mot utvalgte muskelgrupper vil resultere i muskelvekst hvor man spesifikt kan forme ulike kroppsregioner.
Når det derimot gjelder fettansamlinger, finnes det dessverre ingen tilsvarende mulighet for å oppnå spesifikk reduksjon av lokale fettlagre. Ved slanking vil mesteparten av vektreduksjonen utgjøres av at fettlagrene reduseres, men mange opplever at fettansamlingene over typiske problemområder i mindre grad påvirkes. Dette gjenstridige fettet (på engelsk «stubborn fat») er et typisk utgangspunkt for at pasienter ønsker fettsuging. Fettsuging er en permanent fjerning av uønsket fett i disse områdene, og ved å fjerne fettcellene vil man oppnå en varig endring i kroppens proporsjoner.
Hvem egner seg for fettsuging?
Best egnet for fettsuging er pasienter med god hudkvalitet og utvalgte problemområder med fettansamlinger de ønsker å redusere. Typiske områder er fettansamlinger på midjer/hofter, mage eller lår. Ved fettsuging er det avgjørende at huden trekker seg tilstrekkelig sammen når fett-volumet er redusert. Dersom huden er tynn eller strukket vil fettsugingen skape et hudoverskudd da hudens elastisitet er begrenset. Som kjent vil hudens elastisitet og evne til å trekke seg sammen reduseres med økende alder.
Derfor vil eldre pasienter sjeldnere være gode kandidater for fettsuging enn yngre pasienter. Ved tilfeller med redusert hudkvalitet (for eksempel mageregionen etter gjennomgått svangerskap) er det vanlig å kombinere fettsugingen med en hudoppstramming hvor hudoverskuddet fjernes (bukplastikk). Der hvor hudtykkelsen er god, som for eksempel midje og rygg, vil fettsuging i de fleste tilfeller gi et godt resultat ettersom huden har god evne til sammentrekning på tross av økende alder. Derimot vil den tynnere huden på armer og innside lår oftere kunne skape problemer med hudoverskudd og fettsuging må eventuelt kombineres med samtidig hudoppstramming (armplastikk/lårplastikk).
Hos pasienter med uttalt grad av overvekt vil fettmengden være såpass betydelig at fettsuging ikke egner seg, og eventuelle forsøk på fettsuging vil oftest gi dårlige resultater og svært høy risiko for komplikasjoner. Det er derfor ønskelig at BMI-verdien er mindre enn 30 før fettsuging er aktuelt.
Slik foregår fettsuging
Fettsuging gjennomføres i full narkose. Før operasjonen vil kirurgen i samtale med pasienten legge en plan for behandlingen hvor nøyaktig markering av områdene som skal fettsuges med avgrensinger, overganger og individuelle forhold er viktige momenter. Operasjonen begynner med at en blanding av væske iblandet medisiner som skal redusere smerte og blødning fra det behandlede området sprøytes inn i fettvevet.
Deretter vil kirurgen nøye og systematisk fjerne fettvevet med 3-5 mm tykke hule instrumenter tilkoblet vakuumsug. Da fettsuging er en kroppsformende operasjon, er det viktig å sørge for jevne overganger mot ikke-fettsugde områder, samt tilstrebe et harmonisk estetisk resultat med størst mulig grad av symmetri. Det er også viktig at man unngår uregelmessigheter i områdene som er fettsugd. Selv om den kirurgiske teknikken tilsynelatende kan virke enkel, er det formskapende aspektet ved behandlingen krevende og forutsetter at kirurgen har lang erfaring med inngrepet.
Får jeg arr etter fettsuging?
Det er svært lite arr forbundet med fettsuging. Arrene vil typiske være 4-5 mm smale bleke streker der hvor fettsugingsinstrumentet passerer gjennom huden. De vil så langt det går plasseres der de er lette å skjule, for eksempel under trusekanten/bh. Man kan trygt være utildekket uten å risikere at synlige arr avslører at man har gjennomført fettsuging.
Hva er BMI
BMI er en forkortelse for body mass indeks og består en tallverdi som angir personens kroppsvekt i forhold til høyde. Verdien er hos de fleste et godt mål på mengden av kroppsfett, hvor økende verdi angir økende fettmengde. Normalvekt er definert som BMI-verdi i området 18,5-25, mens verdier fra 25 til 30 er definert som overvekt. BMI-verdi fra 30 og oppover er definert som fedme. Du kan enkelt regne ut din BMI-verdi ved å dele kroppsvekt (kg), på høyden (m) ganget med seg selv (kroppsvekt/høyde2).
Bestill time for en uforpliktende konsultasjon om fettsuging hos en av våre spesialister i plastisk kirurgi.
Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo.