Delte magemuskler – rektusdiastase – Alexandra

- Jeg føler meg mye mer vel med kroppen min

Mange kvinner opplever å få delte magemuskler etter graviditet og fødsel, men svært få får hjelpen de trenger for å få bukt med problemet.

1 av 3 kvinner opplever å få rektusdiastase (delte magemuskler) etter gjennomført svangerskap, og kan for mange være plagsomt og sjenerende i tilfeller der magen buler betydelig ut, men også være smertefullt da det kan lede til ryggplager. Alexandra (32) gikk med store plager etter tre svangerskap, og bestemte seg for å oppsøke hjelp for å kunne føle seg som seg selv igjen. Nylig ble hun operert på Akademikliniken, og KK fulgte med for å rapportere om hennes opplevelse.

Nedsatt livskvalitet

Alexandra opplevde stor vektøkning ved alle svangerskapene, men det var spesielt ved det siste svangerskapet at det var spesielt vanskelig å gå ned igjen i vekt. Det var tydelig at kroppen hadde forandret seg; Alexandra beskriver at hun hadde «gravidmage» så lenge som ett år etter den siste fødselen. Etter å i tillegg ha vært plaget med store smerter i bekken og rygg, fikk hun konstatert at hun hadde delte magemuskler (rektusdiastase).

Hun prøvde å rette opp magemusklene ved hjelp av trening, fysioterapi, hypoterapi og emsculpt, men uten hell.

– For å være helt ærlig, så kjente jeg ikke igjen kroppen min lenger, uttalte hun seg til KK.

Etter ett år bestemte Alexandra seg for å oppsøke kirurgisk hjelp, og var på konsultasjoner ved flere klinikker i Oslo, før valget falt på Akademikliniken og Dr. Mette Haga. «Jeg var klar over at det var veldig dyrt, men det er viktig for meg å ha det greit med meg selv. Jeg er 32 år gammel, og ønsket ikke å leve med en kropp som ikke føltes som meg».

 

– Det er vanskelig å finne god informasjon om behandling av delte magemuskler, noe som er veldig synd. Mange av kvinnene jeg snakker med, har nedsatt livskvalitet på grunn av dette. Å kunne gi dem livskvaliteten tilbake, gir meg veldig mye, sier Mette Haga til KK.

Løsningen ble bukplastikk med figurforming

 

På Akademikliniken fikk Alexandra utført en bukplastikk, der magemusklene ble sydd sammen igjen, samtidig som hun kombinerte bukplastikken med figurforming. Figurforming er at man fjerner fett fra et sted på kroppen – i dette tilfellet, magen – før det transplanteres til et annet sted. I Alexandra’s tilfelle ønsket hun å transplantere fett til brystene for en naturlig forstørring og fylde etter å ha ammet tre barn. Dr. Haga forklarer at hun ofte gjør kombinasjoner av bukplastikk med figurforming, om dette er noe kvinnen selv ønsker.

Tre uker etter dro KK på besøk til Alexandra for å se hvordan det stod til etter operasjonen. Hun beskriver at hun hadde intense smerter den første tiden, men at hun etter to og en halv uke klarte å gå som normalt igjen. Hun må dog vente opptil tre måneder før hun kan bruke magemusklene som normalt igjen, slik som ved trening. Tidspunkt for endelig resultat med tilheling av arr kan variere fra person til person, men normalt sett vil det ta ca. et halvt år til ett år.

– Jeg merker allerede forskjell på ryggsmertene og bekkenplagene – jeg kan gå tur uten problemer. I tillegg sliter jeg ikke like mye med inkontinens. Jeg har et stort arr, men jeg føler meg mye mer vel med kroppen min, fortalte hun.

 

Les hele historien til Alexandra om hennes opplevelse med bukplastikk på KK her.

Pasienten har samtykket til bruk av ekte etterbilde og navn.

Les mer om bukplastikk her

 

Har du spørsmål om delte magemuskler etter fødsel / bukplastikk eller annen plastisk kirurgi? Vi på Akademikliniken i Oslo står klare til å hjelpe deg!

Du kan ringe oss på tlf. 22 58 17 10, sende oss en e-post eller booke time for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger i Oslo.